BLOGIT

Kiirehtimättä kohti juhla-aikaa

Tiistai 14.11.2017 klo 14:02 - Katri-Mari Ruonala


Mieleeni on jäänyt grafiikka, josta näkyi missä Pariisissa tapahtuu selkeästi eniten sydänkohtauksia.

Arvatkaa missä? Keskeisiä paikkoja ovat suuret  risteysasemat kuten Gare du Nord, Gare de Lyon, Gare Montparnasse jne.

Ihmiset kiirehtivät juna-asemilla. Yrittävät ehtiä juniin ja tuupertuvat matkalla; sydän ei kestä. 

Onpa tullut itsekin joskus kiirehdittyä erinäisiin paikkoihin... juniin, busseihin, työpaikalle, lasta hakemaan, kauppaan – kun hiukan kiihdytän, niin ehdin vielä sitä ja tätä. Syke kiihtyy tässä ihan pelkästä mielikuvasta, niska jäykistyy, kämmenet hikoavat. Kuivaharjoittelunakin saan aika hyvän tuntuman siitä miltä laukalle lähtö tuntuu luissa ja ytimissä. 

Toisaalta paine ja kiireisyys ovat ilmiöitä, joista emme aina ole edes tietoisia. Ne ovat asioita, jotka hiipivät arkeen salakavalasti, takertuvat mukaan ympärillä olevista ihmisistä ja yhteiskunnan arvoista. Juuri Pariisin arjen syke ja vauhti olivat minulle – uudelle tulokkaalle – muutamia vuosia sitten ilmiö, jossa koin tämän omakohtaisesti. Suomalaistyttö ei ollutkaan varautunut siihen miten melu, ruuhkat ja metrotunneleiden rytmi tunkivat syvälle ihon alle.

Myös joulukuu on armoitettua kiirehtämisen aikaa. Syke muuttuu intensiivisemmäksi. Paradoksaalisesti haave täydellisestä joulutunnelmasta ja syvällisestä rauhoittumisesta saa useat meistä kääntämään nupit kaakkoon. Se on täysin eri asia kuin tasapainoinen urheilusuoritus. Tarvitaan juna-asematilastoja  muistuttamaan, että jatkuva hätäily on oikeasti epäterveellistä. Kuolettavaa.  

Alexander-tekniikan ydintä on syvällinen taito käyttää ”itseä”.  Tunneilla opetetaan käytännössä, kädestä pitäen mitä se tarkoittaa. Se ei ole suoranaisesti hitauden opiskelua, vaan ihmisen olemuksen ja toiminnan tutkimista ruohonjuuritasolla. Kiireettömyys on yksi hyvä sivutuote, kuten keveyskin. 

joulu.jpegPidämme kollegani Assi Aladinin kanssa joulukuussa (9.12.) kurssin, jossa laskeudutaan rauhalliseen juhla-ajan valmisteluun.

Alexander-tekniikalla on paljon annettavaa tilanteisiin, joissa mopolla on taipumus äityä ylikierroksille.  On opittavissa oleva taito kunnioittaa itselle sopivaa rytmiä, olla itselle uskollinen jo valmistautuessa rauhoittumaan.

Avainsanat: kiire, kiireettömyys, stressi, jouluvalmistelut, rauhoittuminen, Alexander-tekniikka