BLOGIT

Monet, Lumpeet, Tyhjä tila

Torstai 8.3.2018 klo 17:38 - Katri-Mari Ruonala


Taidemaalari Claude Monet (1840-1926) lahjoitti Numphéa –sarjan teokset Ranskan valtiolle vuonna 1918 aselevon juhlapäivänä. Kahdeksan lummeaiheista monumentaalista teosta ovat esillä Pariisissa Orangerie –museossa liljatrauhan muistomerkkinä.

Teoksille on varattu kaksi ovaalinmuotoista tilaa, jotka muodostavat keskenään matemaattisen äärettömyyden symbolin. Teokset on järjestetty niin, että katsoja voi siirtyä ensimmäisen salin aamunkoitosta kohti toisen salin auringon laskua.

Monet halusi antaa teokset hiljentymisen ja meditaation välineeksi kiireisille kaupunkilaisille. Hän kuvaa maalusprosessiaan ’hypnoottiseen tilaan siirtymiseksi’. Hänen tiedetään istuneen vuosikymmenten saatossa tuntikausia puutarhassaan Givernyssä tarkastelemassa valon ja varjon muutoksia veden pinnassa, myös viimeisinä vuosinaan, jolloin hän oli jo lähes sokea.

Vierailu Orangeriessa on mykistävä. Se on edelleen muodikkaasti imersiivinen taidekokemus; olet kokonaan taide-elämyksen ympäröimä.

Ennen taide-elämykseen siirtymistä Orangeriessa on yksi täysin valkoinen, tyhjä sali.

Tyhjä tila on lummepanoraman ja kaupungin välissä oleva välitila. Se sulkee ulkopuolelleen kiireen ja melun. Tila pysäyttää ja valmistaa johonkin uuteen ja erilaiseen. Se on keskeinen osa taideteosta.

Tämän tyhjän tilan olemassaolo ja luominen on fundamentaalisen tärkeää meille ihmisille. Se on tekijä, jonka opettamista pidän yhtenä tärkeimpänä tehtävänäni Alexander-tekniikan opettajana. Se on tila, jonka kautta meidän on mahdollista valita kunka reagoimme elämän meille heittämään palloon.

Alexander-tekniikka puolestaan tarjoaa imersiivisen mahdollisuuden tarkastella omaa olemista. Mahdollisuuden olla kokonaan oman elämän keskiössä ja tarkastella sitä pintaa syvemmältä. Jokainen voi luoda tyhjän tilan maailman ja itsensä välille. Se on taito, jota voi opetella syvällisemmin Alexander-tekniikan tunneilla.

Pysähdy kokonaan. Lopeta kaikki ennen seuraavaa tekoa.

Orangerien tyhjä, valkoinen tila kaupungin ja taideteoksen välissä kertoo jotakin oleellista, jota sanoilla on vaikea tavoittaa. Kun käyt katsomassa Monet’n lumpeita Pariisissa, astu sisään hitaasti. Pysähdy kunnolla valkoiseen porstuaan.

Ja voithan toki tehdä niin heti. Luo mieleesi tyhjä tila. Lopeta. Odota. Ja ala tutkia, mitä siitä seuraa. Oikeastaan et tarvitse siihen Pariisin matkaa, Orangerien vierailua tai lummepanoraamaa. Se kaikki on jo tässä. Pysähdy ja muista itsesi.

Avainsanat: Pysähtyminen, inhibitio, hiljentyminen, Alexander-tekniikka, Claude Monet.